De oorzaak daarvan ligt bij de deeleconomie en de disruptors: welkom in de gig economy.

Nederlandse bedrijven en medewerkers nog helemaal niet voorbereid op de opkomst van de zogeheten gig economy, waarin werkenden hun carrière voornamelijk invullen met korte termijncontracten en werk op projectbasis (gigs). Zo blijkt uit onderzoek van Oracle dat slechts 16 procent van de Nederlandse bedrijven momenteel in staat is om te werken in een gig economy. Pinkers Saskia Leijten, HR-manager, en Piet van Vugt, CEO, vertellen hoe zij naar de gig economy kijken.

Verschuiving naar projectmatig werk

Leijten ziet in haar dagelijks werk duidelijk de verschuiving richting een gig economy. “Zeker in markten met schaarste op de arbeidsmarkt, zoals de IT, krijg je hier steeds meer te maken”, meent ze. “Op verschillende functies kun je bijna alleen nog maar ZZP’ers vinden. Daar moet je als bedrijf wel in meegaan en je processen daar op inrichten. Als je blijft denken in contracten en lifetime employment schiet je hier de plank mis.” Leijten is niet de enige HR-manager die deze trend duidelijk ziet: 36% van de HR-managers in Nederland ziet een verschuiving richting projectmatig werk en 52% verwacht in 2020 meer tijdelijke medewerkers in dienst te nemen. Als de trend allang gespot is, waarom is dan slechts zo’n klein deel van de Nederlandse bedrijven ingespeeld op de gig economy?

Oldschool management weerhoudt inspelen op marktveranderingen

Volgens Van Vugt ligt dat aan de rigiditeit van organisaties: “Bedrijven en de mensen die er werken zien dergelijke verschuivingen en trends wel, maar vaak blijven acties uit. Het management dat over zulke zaken moet beslissen heeft vaak een conservatievere mindset dan de jonge vooruitdenkende mensen die ze aannemen. De oude patronen die ze aan willen houden blokkeren het aanpassingsvermogen van je organisatie. Dat is gevaarlijk: als je iets nu signaleert maar over twee jaar er pas op acteert ben je twee jaar te laat. Op het moment dat iets als de gig economy groot wordt, moet je er al klaar voor zijn. Anders loop je achter de feiten aan”, meent hij.

Financiële onzekerheid bij medewerkers nekt werken in gig economy

Toch twijfelen vooral de medewerkers of werken op projectbasis iets voor hen is. Hun financiële situatie is de voornaamste hoofdbreker. Zo maakt 57 procent van de medewerkers zich zorgen om de gevolgen van het werken op oproepbasis of als flexwerker en is één op de drie bang dat zij niet dezelfde rechten krijgen als vaste medewerkers. Het merendeel van de medewerkers staat niet open voor het werken in een gig economy. 56 procent geeft namelijk aan nooit een fulltime, vaste aanstelling te zullen opgeven. Om te nuanceren: 34 procent van de medewerkers zegt wel tot tijdelijk en/of projectmatig werk bereid te zijn om het huidige inkomen aan te vullen. Als laatste verwacht 37 procent dat er op de werkvloer een scheiding merkbaar zal zijn in betrokkenheid tussen de gig workers en de fulltime of vaste medewerkers.

HR-processen moeten gig economy faciliteren

Die scheiding zal ook merkbaar moeten zijn in de HR-processen. Een ander punt waar de gig economy namelijk op vastloopt in organisaties is dat veel HR-processen zijn ingericht op contracten, niet op projecten. De IT zal een rol moeten spelen in het faciliteren van flexibel en projectmatig werken. In het HR-beleid moet daarnaast rekening worden gehouden met een tweedeling in populatie: vaste medewerkers en gig-werkers. Dat is echter complex: “Je hebt in flexwerk te maken met wet- en regelgeving, bepaalde verplichtingen en risico’s voor zowel werkgever als werknemer. Dat moet je in je achterhoofd houden als je je HR-systeem anders gaat inrichten”, vertelt Van Vugt. “Je hebt meer controles nodig dan de huidige HR-systemen je geven. Zoals meldingen wanneer je een bepaald persoon niet meer kan inhuren omdat je dan met wetgeving in de knoei komt.” Door kritisch te kijken naar hoe je je processen anders moet inrichten om dit goed te kunnen managen kun je jezelf als organisatie voorbereiden op de gig-economy. Ben jij al zover?